DDoS-aanval

Hoe heet het wanneer hackers een website overbelasten?
Een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) is een cyberaanval waarbij een groot aantal computers of apparaten wordt ingezet om tegelijkertijd verkeer naar een specifiek doelsysteem te sturen. Het doel van een DDoS-aanval is om de beschikbaarheid van het doelsysteem te verstoren door het overweldigende aantal verzoeken of het verbruik van bandbreedte.

Bij een DDoS-aanval worden vaak zogenaamde “botnets” gebruikt, dit zijn netwerken van geïnfecteerde computers die onder controle staan van de aanvaller. Deze computers worden vaak zonder medeweten van de eigenaren geïnfecteerd met schadelijke software, waardoor ze kunnen worden gemanipuleerd om verkeer naar het doelsysteem te genereren.

Wanneer het doelsysteem wordt overspoeld met een enorme hoeveelheid verzoeken, kan het overbelast raken en niet in staat zijn om legitiem verkeer te verwerken. Dit leidt tot een vermindering van de beschikbaarheid van de dienst of website die wordt aangevallen, waardoor gebruikers er mogelijk geen toegang toe hebben.

DDoS-aanvallen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals UDP-floods, SYN-floods, HTTP-floods en DNS-amplification. Er zijn ook verschillende technieken en beveiligingsmaatregelen ontwikkeld om DDoS-aanvallen te detecteren en te mitigeren, zoals het gebruik van firewalls, load balancers en DDoS-beschermingsdiensten.

Het is belangrijk op te merken dat DDoS-aanvallen over het algemeen gericht zijn op het verstoren van de beschikbaarheid van een systeem en niet op het verkrijgen van ongeautoriseerde toegang of het stelen van gegevens.

Geef een reactie