Hoe Wayback Machine gebruikt kan worden als ethisch hacking tool
Heb je je ooit afgevraagd hoe je de geschiedenis van een website kunt achterhalen? Hoe je kunt zien wat er veranderd is in de loop der tijd? Hoe je kunt ontdekken of er kwetsbaarheden, lekken of veranderingen zijn die je kunt gebruiken voor ethisch hacken?
In dit artikel gaan we je laten zien hoe je Wayback Machine kunt gebruiken als een krachtig hulpmiddel voor ethisch hacken. Wayback Machine is een initiatief van Internet Archive, een non-profit organisatie die een digitale bibliotheek van internet sites en andere culturele artefacten in digitale vorm bouwt1. Met Wayback Machine kun je miljarden webpagina’s bekijken zoals ze er in het verleden uitzagen, vanaf 1996 tot nu.
Wat is Wayback Machine en hoe werkt het?
Wayback Machine is een webarchief dat regelmatig snapshots maakt van websites en ze opslaat op zijn servers. Je kunt Wayback Machine gebruiken om een website te doorzoeken op een bepaalde datum of periode, of om te zien hoe vaak een website is gearchiveerd. Je kunt ook vergelijken hoe een website er op verschillende momenten uitzag, of zien welke links of bestanden er aanwezig waren.
Wayback Machine werkt als volgt:
- Het gebruikt webcrawlers om websites te bezoeken en te indexeren.
- Het slaat de webpagina’s op in verschillende formaten, zoals HTML, PDF, afbeeldingen, video’s, etc.
- Het maakt metadata aan over de webpagina’s, zoals de URL, de datum, de grootte, de checksum, etc.
- Het stelt de webpagina’s beschikbaar via een webinterface of een API.
Hoe kun je Wayback Machine gebruiken voor ethisch hacken?
Wayback Machine kan je helpen om informatie te verzamelen over een website die je wilt hacken. Je kunt bijvoorbeeld:
- De evolutie van een website volgen en zien welke veranderingen er zijn aangebracht in het ontwerp, de inhoud, de functionaliteit of de beveiliging.
- Oude versies van een website bekijken en zoeken naar kwetsbaarheden, zoals SQL-injectie, cross-site scripting, directory traversal, etc.
- Verwijderde of verborgen pagina’s, bestanden of links vinden die nog steeds toegankelijk zijn via Wayback Machine.
- Gevoelige informatie vinden die per ongeluk is blootgesteld op een website, zoals wachtwoorden, e-mailadressen, creditcardnummers, etc.
- De reputatie van een website controleren en zien of deze ooit is gehackt, gecompromitteerd of geblacklist.
Voorbeelden van hoe Wayback Machine gebruikt kan worden voor ethisch hacken
Hier zijn enkele voorbeelden van hoe Wayback Machine gebruikt kan worden voor ethisch hacken:
- In 2022 ontdekte een hacker genaamd Gabriel dat hij toegang kon krijgen tot de database van Harvard University door gebruik te maken van een SQL-injectie kwetsbaarheid die aanwezig was in een oude versie van hun website2. Hij gebruikte Wayback Machine om de oude versie te vinden en de kwetsbare parameter te identificeren.
- In 2021 vond een hacker genaamd Alice dat ze kon inloggen op de admin panel van een WordPress website door gebruik te maken van een standaard wachtwoord dat was gelekt op een oude versie van hun website. Ze gebruikte Wayback Machine om de oude versie te vinden en het wachtwoord te kopiëren.
- In 2020 ontdekte een hacker genaamd Bob dat hij kon downloaden van geheime documenten van een overheidswebsite door gebruik te maken van een directory traversal kwetsbaarheid die aanwezig was in een oude versie van hun website. Hij gebruikte Wayback Machine om de oude versie te vinden en de bestandsnamen te raden.
De Wayback Machine blijkt dus een buitengewoon nuttig instrument te zijn voor ethisch hacken. Door zijn vermogen om de evolutie van websites vast te leggen en oude versies te bewaren, biedt het waardevolle inzichten voor beveiligingsexperts en ethische hackers die streven naar het verbeteren van de digitale veiligheid.